Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balaton - Borvidék, Pincészetek képes leírás - Balatoni nyaralás.tlap.hu
részletek »

Balaton - Borvidék, Pincészetek - Balatoni nyaralás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balatoninyaralas.tlap.hu » Balaton - Borvidék, Pincészetek
Keresés
Találatok száma - 8 db
2HA Szőlőbirtok és Pincészet

2HA Szőlőbirtok és Pincészet

A Szőlőbirtok és Pincészet egy miniatűr vállalkozás, egy személyes indíttatású kísérlet, amely 2 hektár szőlőterület művelésével indult a Szent György hegy legszebb részein. Abban az időben, amikor más borvidékek sikereitől már hangos lett az ország, és a Balatonfelvidék kivételes adottságú szőlőhegyeinek levét még nem méltatta senki, ki akartuk próbálni hogy lehet e itt is - minden megalkuvást félretéve - az ország élvonalába tartozó, elismert borokat előállítani. Azóta ez már sok más itteni pince eredményeit látva nem is kérdés, de meggyőződésem hogy az itteni adottságok még többre lennének hivatottak. A mi célunk nagyon egyszerű: Megalkotni a lehető legjobbat, minden áron. Más nem fontos. Bár többen elindultak ezen az úton, a saját lépéseink során rengeteg falba, megcsontosodott szokásba ütközünk, és a célok eléréséhez folyamatosan tabukat kell döntögetnünk.

Balaton Borvidék

Balaton Borvidék

A BALATON-KÖRNYÉKI bazalthegyekre már a 19. század elején felfigyeltek az írók és tudósok. Sulpice Francois Beudant (1787-1850) francia geológus 1818-ban vizsgálta a hegyeket. Eredményeit a történelmi Magyarországra vonatkozó más geológiai leírásokkal, térképekkel együtt Voyage minéralogique et géologique en Hongrie pendant l'année 1818 címmel 4 kötetben jelentette meg Párizsban (1822). Beudantnak - akit 1833-ban a Magyar Tudományos Akadémia is tagjának választott - nagy tisztelője volt id.Lóczy Lajos geológus is. Lóczy éppen a bazaltvidéknek oly' fájdalmas 1891. esztendőben (Phyloxera) kezdte meg a vidék kutatását és közel három évtizeden át volt Balaton-Bizottság vezetője.

Balatoni borrégió részletes bemutatása

Balatoni borrégió részletes bemutatása

A balatoni borrégiót az a rendkívül különleges mikroklíma teszi Magyarország egyik legkiválóbb, ha nem a legkiválóbb adottságú szőlőtermő vidékévé, amelyet a Balaton, a Bakony valamint a Balaton- felvidéki hegységek védelme együttesen természetes módon alakított ki. A balatoni borrégió területén mintegy ötven fehérborszőlő és mintegy tíz vörösborszőlő- fajtát termesztenek rendszeresen. Egyesek szerint az országban a tokaji után a balatoni borrégióban készülnek a legjobb minőségű magyar száraz fehérborok. A régió a helyi sajátosságokat tükröző fehérborairól nevezetes, leginkább ismert fajta az olaszrizling. A balatoni borvidékek kínálatát a sokféle talaj teszi gazdagabbá, értékessé és érdekessé, azonban mégis alapvetően meghatározó a közös és mindre kiható éghajlati adottság.

Hévíz Város Bora

Hévíz Város Bora

Délnyugat-Magyarországon, Zala megyében található Hévíz. Az egregyi szőlőhegyen a római kor óta foglalkoznak bortermesztéssel, 1998 óta pedig minőségi bortermelő helynek számít. A borvidék jellegzetes fehérbor-termelő táj, de telepítettek néhány vörösborszőlő-tőkét is. 2007 óta minden évben megrendezik a Hévíz Város Bora választást.

Istvándy Jenő Pincészete

Istvándy Jenő Pincészete

Pincészetünk Magyarország legnagyobb tavának, a Balatonnak északi partján fekszik, a szépségéről és természeti kincseiről híres Káli medence szívében, Szentbékkállán. A család jelenleg 8 hektár szőlőterületen gazdálkodik, és főként a borvidéken csodálatos ízeket adó Chardonnay, Olaszrizling és Királyleányka szőlőfajtákkal dolgozik, melyből több évjárat és technológiai eljárással készült borszekció is helyet kap a palettán.

Jásdi Pince

Jásdi Pince

A Csopak és Paloznak közötti, Balatonra néző völgyben művelték szőlőiket a Krisztus utáni I. - és IV. század közötti a fajszi (Balácapuszta) római villa obsitos légionáriusai, a XI. században Szent István királyunktól első ízben szőlő-birtokot kapott Veszprém-völgyi apácamonostor jobbágyai, a XIX. század közepén a borairól is méltán híres Ranolder János, veszprémi püspök. Ezt a geológiailag rendkívül változatos, a nyári nappalokon forró, az éjszakákon a Bakony hűvös szeleitől felfrissülő csodaszép tájat az Isten is a szőlőnek teremtette. Itt csak a legjobb bort szabad akarni, alázattal a régiek, a táj, a szőlő, a 200 éves pince, a többször megszakadt, de mindig feléledő tradíciók előtt, a világra kitekintve, a világ nagy borairól mértéket véve, olyan bort, amilyet csak itt lehet. A Jásdi Pince tulajdonosai - a Jásdi házaspár -a borvidék legjobb területein gazdálkodnak, összesen, 15 hektár területen. A borvidék zászlós borának alapanyaga Olaszrizling az ültetvények legnagyobb része, de kitűnő minőségben terem itt Chardonnay, Szürkebarát, Cserszegi Fűszeres is.

Koczor Pincészet

Koczor Pincészet

Célunk hogy pincénkből évről évre a legjobb bor kerüljön ki. Olyan ital, amelyben összesűrűsödik hat generáció tapasztalata, felcsillan színeiben, ízeiben a Balaton-felvidék elbűvölő atmoszférája, és zamataiban szétolvad mindaz a jó szándék, kedv és erő, amely segítette a születését. Szeretnénk valami új, de mégis ismerős, régi gyökerű élménnyel gazdagítani Önt és mindazokat, akik pincénkben, vagy otthonukban borainkat isszák. Legyen egy palackban az érték és az élmény! Kedves Látogató! Megtisztelő számomra, hogy felkereste honlapunkat. Böngéssze végig oldalainkat, és ismerkedjen pincészetünkkel! Ha kedvet kap borainkhoz, vagy szeretne kikapcsolódni néhány napig pincészetünk vendégszobáiban és társaságunkban, keressen fel minket. Várom, várjuk szeretettel.

Múzsa Borház

Múzsa Borház

Balatonfüred a szőlő és a bor nemzetközi városa, a Balatoni Borrégió évszázados borászati hagyományokkal rendelkező települése. A Múzsa Borház Balatonfüreden működteti a hagyományos és korszerű technológiával berendezett pincészetét. Szőlőterületei a városhoz tartozó napfényes Balaton parti lankákon, a különleges mikroklímájú tihanyi Belső-tónál és a szinte Balatonfüredhez tartozó, ősi és ma is virágzó szőlőkultúrájú Balatonszőlősön vannak.

Tuti menü